första egna veckan

Måndag 18/5

Idag var det min första egna dag. Elizabth tog barnen till skolan och när hon kom tillbaka satte vi oss och gick igenom allt. Hon hade förberett en pärm med schema, regler, vad de vanligtvis äter, planerade semestrar osv till mig som vi gick igenom och jag hade lite frågor. Sedan åkte vi till banken och fixade ett konto och ett kort till mig där jag får min lön. Jag har också fått ett kreditkort tidigare för saker jag köper till familjen eller barnen som till exempel mat och inträde som är kopplat till föräldrarnas konto. Det tog ett tag på banken och efteråt åkte vi till Elizabeths favoritställe för lunch som hon bjöd på, det var en typ av salladsbar med olika sorters kött. Vi åkte hem och jag hade tid att skriva lite på bloggen innan jag gick för att hämta barnen. Cole skulle på tennis och Elizabeth tog honom. Jag och Grace ritade en teckning till Deborah (som inte var hemma) innan middagen. Deborah skulle egentligen lämnat oss för New York i början av denna veckan men fick reda på att hennes kompis skulle komma och hälsa på och köra henne nästa helg. Men det gjorde inte mig något. Vid läggdags berättade jag för Grace om den starka Pippi Långstrump och hennes häst och apa och trots att boken vi fick låna av Cole knappt hade några bilder så var den ändå intressant. Men vi kom fram till att vi ska gå till biblioteket och låna en annan också.

Tis 19/5

Efter morgonpasset var jag så trött så somnade om och tog det lugnt. Denna dag var barnen inte så lätta då Cole först försvann när han och några andra kompisar gick utanför staketet på skolan när vi var på gården för att leka, något de vet är förbjudet. Hemma har de ett system med kulor. Om det gör något bra får de en kula och är det tvärtom förlorar dem en vilket var fallet nu. Fyllde de burken får de en leksak, men det kan ta tid. På vägen hem (då de cyklade och jag i princip sprang i värmen) bråkade barnen och Cole förlorade ännu en efter att ha sparkat sin syster. Det är inte helt ovanligt med sparkar, slag och spottande dem emellan. Det blir mycket hot från min sida att ta bort tv-tittandet på kvällen, att ta bort kulor eller gå från bordet vilket kan vara tröttsamt eftersom det är så ofta. Denna dagen svarade Cole dessutom tillbaka att han minsann skulle ta bort min TV :P
På kvällen åkte jag och Deborah in till stan och åt middag på The Cheesecake factory tillsammans med Deise och hennes vänner då det var Deises födelsedag.

Ons 20/5

Under Deborahs sista vecka hade hon ett uppdrag. Hon ville hinna se flera av de museer som hon inte hade hunnit på gå under sina ett och ett halvt år här. Det som är bra med Washington är att de flesta museer på The Mall (dvs området med alla monument, museer och vita huset) är gratis. Om de tillhör Smithsonian Institution (USA:s nationalmuseum), vilket de flesta gör, så är de gratis. Så Deborah skulle ha en museimaraton och hinna se en massa och jag hängde på när jag kunde. Idag åkte vi till Museum of Archives som var väldigt intressant. Bland annat fanns Declaration of Independence, dvs USA:s självständighetsförklaring som skrevs på av USA:s 13 stater eller kolonier år 1776 där de förklarade sig själva fristående från Storbritannien. För många amerikanare är detta ett viktigt dokument och det var häftigt att få se det trots att det knappt gick att läsa då det hade bleknat. Numera vet man hur man bevarar dokument och det var kallt i rummet och inte helt ljust och de flesta dokument fanns i glas-skåp med vad jag antar är den senaste tekniken. Tyvärr fick man inte heller fota inne på museet med risk för att förstöra dokumenten. Declaration of Independence var väl övervakat och även för att komma in på de flesta museerna måste man scanna sin väska och gå igenom en metalldetektor som på flygplatsen, vilket jag tycker är bra.

 Declaration of Independence från museets hemsida.

Andra saker vi såg var brev från olika presidenter som den första presidenten George Washington samt från Lincoln. Man kunde även lyssna på en inspelning av ett tal som Roosevelt höll, läsa f.d. hemligstämplade dokument från andra världskriget och kalla kriget samt en massa annat.
Förutom Declaration of Independence var det två saker till som stannade hos mig. Det fösta var i sektionen som handlade om invandrare i Amerika. Jag stannade till när jag såg en bok med titeln "Svensk almanacka år 1888". Det visade sig vara en almanacka som var tryckt i syfte att välkomna och locka de svenska invandrarna. Förutom dagarna så fanns det reklam för olika företag samt regler och information. Nästan allt på svenska. Reglerna bestod bl.a. av vem man fick och inte fick gifta sig med.
Det andra var ett ansökan om en bit land undertecknad av Charles P Ingalls. Familjen Ingalls fanns ju på riktigt och dottern Laura skrev senare böckerna om sin familj som i sin tur blev tv-serien "Lilla huset på prärien" som jag alltid tittade på förr.

 På vägen hem körde vi också förbi Pentagon
 
Karta över museerna

Denna dag tog vi Coles kompis med oss hem, Ewan eftersom hans mamma behövde hjälp. Cole skulle på tennis så Grace, Ewan och jag lekte nere i lekrummet så länge. Det var så gulligt när Ewan kom in i lekrummet så utbrast han "wow, ni har ett dockhus!!" och så var de igång, jag trodde först att han skojade men han tyckte verkligen om det. Men när Cole kom hem och innanför dörren släppte han dockorna och sa "usch, vi leker en jättetråkig lek" haha. Försökte prata med dem om att man får leka med vad man vill utan att andra ska skratta åt det men senare fick jag höra att det ofta är Ewan som retar och slår Cole. Jaja, får hålla ögonen öppna. På kvällen var jag helt slut för badstunden hade varit helt galen, bråk, skrik, tjat och en som föll i badrummet (för att han sprang med våta fötter) men klockan åtta kom min LCC och skulle ha möte med oss. De måste ha det ca 2 veckor efter att vi kommit hit. Hon gick igenom regler och olika saker som hon ville att vi skulle diskutera men det mesta hade Elizabeth och jag pratat om på måndagen redan. LCC:n är inte så mycket äldre än mig tror jag. Hon har själv varit au pair, kommer från Frankrike och är nu gift med en amerikan.

Tors 21/5

Torsdagen var rätt lugn. Åt frukost vid tv:n efter att barnen åkt till skolan och fastnade i en film. Sedan skrev jag på bloggen och kollade så att datorn gick att koppla med tv:n inför lördag. Då hade jag bjudit in Michelle och Valentina för att kolla på Eurovision song Contest med mig. Cole och jag hade lite ensamtid när jag hämtat honom på eftermiddagen (även om den var kort då vi stannade på skolan för att leka) då Grace var på OT och Speach. Det var lätt att komma överrens med Grace men svårare att komma nära Cole. Han är mer reserverad och såklart äldre så ville gärna ha lite ensamtid med honom. På kvällen gick föräldrarna ut och jag jobbade till 22. Men de lägger sig vid 20 så det är mest att finnas till hands om de vaknar, städa undan lite och fixa med tvätten som jag hade satt igång idag.

Fred 22/5

Idag var det dags för mig och Deborah att besöka nästa museum, nämligen The Museum of American History. Också ett intressant museum med flera utställningar, bl.a en med olika saker från olika tidsepoker med en historia samt en utställning om mat. Hann inte se hela museet då jag var tvungen att vara hemma till tre och vi var inte där förrän tolv. Vi åkte buss och tunnelbana idag vilket också gör att det tar lite längre tid. Åkte tillbaka ca en och en halv timme innan jag skulle börja och hann precis hem och hämta snacks och till skolan. Man kan inte riktigt lita på att bussarna går när de ska. Tunnelbanan går hela tiden men den går inte enda hem. Det var ganska enkelt att ta tunnelbanan, inte så stort system som till exempel New York eller till och med Stockholm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tyckte detta var intressant eftersom jag såg filmen Julie och Julia för inte så länge sedan.
 
På tal om mat så köpte vi denna korv med bröd till lunch med chili och ost, inte särskilt god.

Grace var på balett så jag hämtade Cole och hans kompis Berkes och efter ett tag gick vi till en stor lekpark. Efter ett tag spelade de basket och jag frågade om jag fick vara med. Vi hade jättekul och jag höll nästan på att trilla ihop och kände av att jag inte har tränat på länge. Lite orättvist då de var två mot en men det slutade lika ;) Tror en sådan sak är rätt väg att gå för att komma närmre Cole. Han gillar sport och gillar att förklara reglerna för de som inte kan dem, även om han ibland hittar på egna regler eller glömmer bort att nämna några när det gynnar honom :P

Familjen kom och hämtade upp oss och medan de körde hem Berkes gick jag och Grace hem ihop. Kevin och Cole skulle åka och titta på baseball så jag, Elizabeth, Grace och Deborah hade tjejkväll och åt pizza och skulle titta på Törnrosa (som inte funkade) så det blev halva Frozen tills den slutade fungera (barnen är inte så rädda om sina saker) och istället blev det Anastasia. Var jättelänge sedan jag såg den. Dock såg vi bara halva för sedan var det läggdags för Grace. Jag och Deborah hade bestämt att vi skulle gå på bio så vi körde iväg. Jag hade fått gratisbiljetter av Elizabeth och Deborah hade kvar som hon hade fått innan så det blev billigt och bra, även om popcornen inte är helt gratis. Vi såg The age of Adaline eftersom Deborah gärna ville se den, ett romantiskt drama om en tjej som förblir 29 år för alltid. Hon har levt i över 100 år och vill inte fästa sig vid folk då hon inte kan avslöja hemligheten, men hon blir kär. Helt ok film, men ganska förutsägbar. 

 
 

Lörd 23/5

Jag jobbade mellan 8:30 till 12:30 men hade en kul förmiddag med barnen. Vi bestämde oss för att baka till gästerna som skulle se Eurovision med oss. Vi använde receptboken jag hade med till familjen och valde en kladdkaka. Eller jag valde för det var bland det lättaste. Först gick vi till affären som ligger i närheten och sedan satte vi igång. Barnen tyckte det var kul att få hjälpa till, speciellt att få slicka sleven. Halva köket blev kladdigt och choklad fanns både på kläder och i magar men kakan blev fin :) Jag städade upp och sedan lekte vi lite med att klippa ut möster i papper, något båda kunde vara med på. Det är svårt att hitta aktiviteter som båda gillar men pyssel och spel är några av dem.

 Vi såg ekorrar på vägen tillbaka från affären. Hjort är också vanligt här, konstigt mitt i bostadsområdet men jag har redan sett två när vi har varit ute och kört och det sitter varningsskyltar överallt.
 
 
 
 
 
 
 

Elizabeth kom hem och snart även Deborah och vi åkte och åt lunch tillsammans allihopa. Sedan kom tjejerna och Eurovision började. Hör var klockan bara tre men vi såg det live via eurovision.tv. Elizabeth och barnen kollade också med oss ungefär halvvägs innan de skulle till grannarna och grilla. Grace var väldigt fascinerad av mannen som var en tjej, Conchita Wurst. Vi hade riktigt kul, åt snacks, kaka och pratade om låtarna, så som det ska vara när man tittar på Eurovision. Efter ett tag var Valentina (från Italien) tvungen att gå men jag och Michelle tittade klart. Michelle är från Tyskaland medn gillade inte deras bidrag och hejade också på Sverige. Varje gång Sverige fick 12 poäng hurrade vi och i slutet var det så spännande så jag svettades. Men Sverige vann! Igen! Otroligt men så kul! Heja mums-Måns haha.

 Mysigt lunchställe :)
 
Dags för Eurovision, Valentina till vänster och Michelle borta i fåtöljen.
 
Grace lånar mammas glasögon

Michelle gick hem en runda och sedan möttes vi upp för att gå ut hon och jag. Deborah skulle också ha följt med men hon kände att hon hade för mycket att göra inför avresan. Eftersom Michelle bara är 19 och åldern för att få dricka här är 21 så fick vi hitta ett ställe där 19-åringar kan gå in. Det finns några ställen som är 18+. Det som då händer är att de får ett kryss på handen och inte kan handla dricka. Vi hade rätt kul men jag kände mig gammal :P Stället var ganska litet och musiken sådär.

Sönd 24/5

På söndagen sov jag rätt länge och sedan åkte jag och Deborah till museet om förintelsen. Tyvärr var man tvungen att hämta ut biljetter till den fasta utställningen och alla var slut för dagen men de hade några andra utställningar, bl.a. om relationen mellan judar och icke-judar som var grannar, vänner och kollegor och hur det helt plötsligt kunde förråda dem. En intressant vinkling. Mycket mer hade vi inte hunnit med ändå för 17:30 stängde dem och Elizabeth smsade och undrade om vi ville äta middag med dem på en restaurang där vi bor. De betalade taxin hem för oss och vi möttes där. Detta var Deborah sista kväll här och det var lite ledsamt.

 
 
 
Så otäckt. Kulorna i golvet hittades i en massgrav och har alltså dödat :(
Minnesrum
På restaurangen

Mån 25/5

Deborah packade det sista och gav presenter till familjen innan vi alla packade in oss i bilen och körde för att lämna av henne på buss-stationen. Deborah grät hela morgonen och jag höll på att göra det med. Efter att vi vinkat av henne  vid 10 blev Cole också lite ledsen. Idag var det Memorial Day då man uppmärksammar de som stupat i krig. Det är en röd dag så jag var ledig men spenderade ändå dagen med familjen. Det är inte samma sak som att jobba utan trivs i deras sällskap och vi hittar på en massa kul ihop. Idag gick vi till national museum of natural history med havsliv, dinosaurier, levande fjärliar mm. Vi hann inte se allt men tittade på havsutställningen och sklett och mumier. Man märkte att detta var en barnvänligt museum. Vi köpte också biljetter till Imax biografen där de visade en 3D film om dinosaurier. Efter det gick vi och åt lunch på ännu ett mexikanst ställe (gott) innan vi gick för att se memorial day-paraden. Vi stannade ca 1 timme innan det blev för varmt. 

Museet
 
Grace (och Cole för den delen) älskar hundar och så fort de ser en hund vill de klappa. Familjen tänker nog skaffa en hund efter sommaren, inte mig emot :)
 
 
När jag kom hem städade jag på rummet. Jag trivdes med att ha Deborah där men det var samtidigt skönt att kunna städa upp och göra det till mitt. På kvällen åkte jag ut och körde i två timmar med Kevin och han tyckte inte att det var några problem. De vill gärna att man kör en gång med honom också vilket jag tycker är bra. Nu ska jag bara plugga inför och göra teoritestet som jag måste göra för att få mitt körkort här sedan kan jag börja köra.
 
Så här fint blev mitt rum efter undanplockningen
 
 

Tisdag och idag onsdag har flutit på bra. Elizabeth är i New York från tis och kommer hem imorgon men Kevin har varit här på kvällarna och lagt dem. Nu när Deborah inte är här så blir det inte att jag åker någonstans under min lediga tid på dagen. Dels är det svårare att ta sig med buss och dels är det inte lika kul att åka själv. Jag skulle ju kunna ringa Michelle till exempel men de här två dagarna har det varit rätt skönt att hinna ifatt lite med annat, bloggen till exempel. Försökte läsa på inför teoriprovet idag men blev så trött att jag var tvungen att gå och lägga mig. :P Ikväll provade jag att laga något nytt till barnen och mig, min favoriträtt kyckling i sweet chili och sojasås marinad, vitlök/basilikasås och ugnsrostade grönsaker och potatis. Efter mycket tjat vågade Cole smaka såsen fast han sa att han skulle hata den, har äter helst inte sås. Efter att ha smakat sa han att det faktiskt inte var så illa, han tyckte inte om den och åt inte mer men hade iaf smakat. Potatisen krävde också lite övertalning men när han smakat dem var den den godaste han någonsin ätit. Jag vet inte om han helt menade det för hans nya grej är sarkasm men jag tror faktiskt att han menade det och tyckte om den. Kycklingen tyckte han var för stark men ville ändå ha en bit till. Grace tyckte såsen var för stark men åt det andra. Svårt, men jag som åt med dem idag istället för att bara se på tyckte i alla fall det var gott. Men jag vill gärna lära dem att äta mer och i alla fall våga smaka och jag har föräldrarna med mig :)

 Glassbilen som kommer till skolan varje dag, suck.
 
bättre med riktigt mat :)

Skönt, nu är jag ifatt. Kommer kanske inte skriva så detaljerat om varje dag framöver då de blir rätt lika efter ett tag, nu vet ni hur en typisk dag ser ut. Kanske kan jag inte hålla mig från att skriva detaljerat om allt jag gör ändå, för min egen skull, vi får se ;)